ONNELLISESSA YHTEISKUNNASSA NAAPURIN
LAPSET VOIVAT HYVIN
Suomi on tutkitusti maailman onnellisin maa. Onnellisuutemme on kuitenkin pirstoutumassa osittain. Meidän yhteiskuntamme on ollut perinteisesti pienten tuloerojen kautta melko tasa-arvoinen. Viime aikoina tuloerot ovat kasvaneet ja samalla terveyserot ovat kasvaneet. Lapsiköyhyys suistaa tutkitusti ihmisiä jo nuoresta ihmisversosta lähtien huonoihin tilanteisiin. Perheiden hyvinvointi on meidän kaikkien asia.
Meidän tulee aloittaa isot toimet tehdäksemme naapurin lapsista paremmin voivia. Yhteiskuntamme onnistuminen mitataan sillä, miten hyvin pidämme huolta ihmisistä, jotka siinä hetkessä tarvitsevat tukea. Neuvolapalvelumme ovat tällä hetkellä varsin hyvällä tolalla ja ymmärrämme koko ajan paremmin ihmisen elinkaaren alkupään merkitystä. Tarvitsemme kuitenkin laajempaa ja varmempaa tukea vaikeimmassa asemassa oleville perheille. Kenenkään ongelmat eivät saa jäädä huomiotta.
Tarvitsemme lisäsatsauksia päivähoitoon sekä varhaiskasvatukseen, tarvitsemme sekä lisää henkilöstöä että henkilöstön arvostamista myös palkkauksen kautta. Koululaisemme ansaitsevat luokan, missä jokainen tulee huomioiduksi yksilönä. Tämä oikeus tulee olla läpi opintojen olkoon sen ensimmäinen päätepiste sitten toisen asteen tai korkeakouluopintojen todistuksen jakotilaisuudessa. Oppivelvollisuuden tulee jatkua toisen asteen loppuun ja opinto-ohjauksen tulee olla aktiivinen osa opintopolkua loppuun saakka.
Lapsille ja nuorille on tarjottava harrastusmahdollisuus osana koulupäivää. Heille on tarjottava oikea mahdollisuus saada myös kuraattori- ja psykologipalveluita. Tämä tuki on tarjottava myös perheille, sudenkuopat täytyy pystyä ylittämään yhteiskunnan tuella.
Pahimmissa tilanteissa lastensuojelun tulee toimia. Lastensuojelun ei pidä olla rahantekobisnes, vaan julkinen palvelu tai erittäin tarkasti valvottuna yritystoimintaa. Liikevoiton sijasta rahaa tulisi käyttää lasten, nuorten ja työntekijöiden hyvinvointiin.
Jokaisessa suomalaisessa kunnassa liikunta- ja kulttuuripalveluihin tulisi olla maksuttomia käyntikertoja lapsiperheillä. Lisäksi järjestetyn seura- tai kulttuuritoiminnan tulisi voida toimia maksuttomissa tiloissa. Kaikista koulutusasteista on tehtävä oikeasti maksuttomia.